Wat je over pensioenopbouw moet weten als zelfstandige!?

Zelfstandigen en pensioen, op het eerste zicht niet bepaald een match made in heaven. ;-) Gelukkig komt de pensioenopbouw van zelfstandigen - dankzij recente hervormingen - stilaan in de buurt van die van werknemers. Toch is het belangrijk om tijdig stil te staan bij de opbouw van aanvullende inkomsten vanaf je pensioen.

Oefen jij je activiteiten als ondernemer uit in een vennootschap? Dan zijn termen als VAPZ, IPT en liquidatiereserves jou wellicht niet onbekend. Wist je dat er ook een minder voor de hand liggende manier is om aan pensioenopbouw te doen, nadat je al op pensioen bent? Yes, je leest het goed - na je pensioen!

Een concreet voorbeeld: Je bent op je 18de beginnen te werken. Na een aantal jaren in loondienst, ben je je eigen zaak gestart. De eerste jaren in bijberoep, later in hoofdberoep en daarna onder een vennootschap. Jouw vroegste pensioendatum als zelfstandige zal dan ongeveer rond je 61ste of 62ste verjaardag liggen. Maar als gepassioneerd ondernemer ben je niet van plan op die leeftijd al volledig te stoppen met werken. Dan heb je de keuze uit een aantal mogelijke pensioenscenario’s:

Uitstellen pensioendatum: Je werkt nog een aantal jaren door en blijft jezelf loon uitbetalen uit je vennootschap.
Combinatie pensioen & loon: Heb je een volledige loopbaan van 45 jaar erop zitten of ben je 65 jaar? Dan staat er geen grens op het bedrag dat je jezelf als loon mag uitbetalen. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan dreig je een gedeelte van je pensioen te verliezen als je jezelf een te hoge bedrijfsleidersvergoeding uitkeert. Hou daarnaast ook rekening met sociale bijdragen en personenbelasting.
Derde optie: Is de vennootschap helemaal van jou en ben je van plan deze op te doeken als je definitief stopt met werken? Dan kan je opteren voor een derde - en helaas vaak vergeten - scenario. Je kan immers perfect als ‘onbezoldigd’ bedrijfsleider in je vennootschap aan de slag blijven. Je keert jezelf voor je arbeid dan geen loon meer uit. Hierdoor betaal je ook geen sociale bijdragen meer en heb je qua personenbelasting enkel je pensioen als beroepsinkomsten.

Dit laatste scenario is zeker een interssante piste, maar je zou dan natuurlijk een voldoende hoog pensioen moeten hebben om van te kunnen leven, of dit met andere inkomsten moeten kunnen aanvullen. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Je pensioen aanvullen met andere inkomsten.

 

 Heb je nog een (credit) rekening courant openstaan in je vennootschap, dan is dit het moment om deze lening stilaan aan jezelf terug te betalen uit je vennootschap, en zo je pensioen belastingvrij aan te vullen.

 Jaarlijks kan je jezelf ook € 800,00 aan dividenden uit de winst uitkeren uit je vennootschap. Hierop is wel 30% roerende voorheffing verschuldigd, maar deze kan je via je aangifte in de personenbelastingen terugvorderen. Een klein, maar mooi meegenomen, fiscaal voordeel.

 Heb je eerder al liquidatiereserves opgebouwd? Dan kan je die nu - met inhouding van slechts 5 % roerende voorheffing - aan jezelf uitkeren. Dit geldt als ze al meer dan 5 jaar geleden werden aangelegd.

 Je kan de kapitalen uit je VAPZ en/of je IPT gebruiken om je pensioen aan te vullen. Let wel: kies hiervoor het ‘juiste’ moment uit. Indien je deze te vroeg laat uitbetalen, worden deze zwaar belast, waardoor je een groot stuk van het rendement op deze spaarplannen verliest.

 En tenslotte kan je een bepaalde periode overbruggen met privé-spaargeld, als je dat in het verleden hebt kunnen opbouwen.

 

Wat maakt dit derde scenario zo interessant? 

 

Terwijl je ‘privé’ geniet van je vervangingsinkomen in de vorm van je pensioen, eventueel aangevuld met andere inkomsten, en je gewoon (onbezoldigd) blijft verder werken in je vennootschap, zal je daar natuurlijk aanzienlijk hogere winsten maken. Veel winst = veel belastingen betalen, toch!?


Klopt, het betekent zelfs meer belastingen betalen dan daarvoor. Je kan immers geen gebruik meer maken van het gunsttarief van 20% omdat je jezelf geen loon meer uitkeert. De volledige winst zal dus aan 25% belast worden.

Daarnaast betaal je op de overblijvende 75% van je winst best ook nog eens ongeveer 10% extra belastingen om deze winst volledig in een liquidatiereserve om te zetten.

In eerste instantie klinkt dit scenario als ‘heel veel belastingen betalen’.

Maar... zodra je de vennootschap definitief gaat vereffenen - en je volledig met pensioen gaat - kan je de opgebouwde reserves zonder 1 euro belastingen of sociale bijdragen te betalen, naar jezelf als privé persoon laten doorstromen.

Je zal dan op je vennootschapswinsten exact 31,82% belastingen betaald hebben vooraleer deze in jouw privéhanden terecht komen. Veel interessanter dan dat is quasi onmogelijk.


TIP van het huis


Denk je dat het laatste scenario interessant kan zijn voor jou? Ga hierover dan tijdig in overleg met je boekhouder. Elk geval is anders en er zijn nog heel wat andere aspecten die een rol spelen in het voor jou meest interessante route naar pensioenopbouw. Jouw boekhouder is jouw aanspreekpunt om dit traject te plannen en te evalueren.


Meer weten?


Schrijf je in voor de infosessie ‘Van VAPZ tot verkoop van je zaak: pensioenopbouw voor zelfstandigen van A tot Z.


Wanneer: 24 juni 2021 - 19.00 - 21.00
Waar: Parc 51 - Hasselt
Meer info: www.checked-balanced.be/agenda


Je mag mij natuurlijk ook altijd persoonlijk contacteren. Dat kan via info@checked-balanced.be




Naar overzicht blog

Nieuwsbrief: Mis geen enkele tip voor je financiën

En blijf op de hoogte van het aanbod van Checked & Balanced

Ik schrijf me gratis in
TOP