Overstappen van éénmanszaak naar een venootschap: do's en dont's

Overschakelen naar een vennootschap is een grote stap. Die neem je best niet over één nacht ijs. Een nauwe samenwerking met je boekhouder is cruciaal om dit pad succesvol te bewandelen. Hij/zij is jouw gids in dit avontuur en aanspreekpunt voor het beantwoorden van al jouw vragen.

Ik heb tal van ondernemers met deze kwestie weten te worstelen. Daarom geef ik je in deze blog alvast een woordje uitleg over één van de  thema’s die vaak voorkomen. Misschien zit jij daar ook mee!? Ik geef je graag een tipje van de sluier.

Voor wie zijn de inkomsten die binnenkomen via een vennootschap?

Er zijn een aantal gevolgen verbonden bij het overstappen naar een vennootschap. Zo kan je niet langer 100%  ‘vrij beschikken’ over het geld van je onderneming. Het geld dat je verdient is namelijk niet meer van jou maar van je vennootschap. De vennootschap is een aparte rechtspersoon met een afgescheiden vermogen. Uiteraard mag je wel uitgaven doen die noodzakelijk zijn om de nodige inkomsten binnen je vennootschap te verwerven. Hier vallen echter geen privé aankopen onder. Komt er al lichte stoom uit je oren? Je kan dit vergelijken met een goede ouder die over de bezittingen waakt van zijn kinderen. Zo waak jij als aandeelhouder, beheerder én goede huisvader over alle bezittingen en uitgaven van je vennootschap.

Kan ik - naast een maandelijks loon - ook nog van andere financiële voordelen genieten binnen een vennootschap?

Er zijn nog andere mogelijkheden - naast een periodieke vergoeding zoals loon - om voor jezelf een inkomen uit je vennootschap te halen. Zo kan je jezelf huur of een onkostenvergoeding uitkeren, denk hierbij bijvoorbeeld aan een thuisbureau. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om jezelf een extra bestuurdersvergoeding en/of dividend uit winst van je vennootschap te betalen. Waar je ook voor kiest, respecteer altijd de bijbehorende vennootschapsrechtelijke en fiscale regels. Welke dat zijn dat vertel ik je graag tijdens mijn lezing.

Verder leg ik je in deze lezing op 24 februari 2021 ook uit:

  • ... wat de verschillen zijn tussen een éénmanszaak en een vennootschap.
  • ... wat de voor- en nadelen zijn van een éénmanszaak en vennootschap.
  • ... wanneer het een goed moment is om over te schakelen naar een vennootschap.
  • ... welke vennootschapsvorm voor jou de beste optie is.
  • ...

Uiteraard komen ook specifieke vragen van deelnemers aan bod. Ook deze beantwoord ik met veel plezier.

Wil je meer te weten komen wanneer en hoe je succesvol de overstap maakt van een éénmanszaak naar een vennootschap? Meld je dan zeker aan voor de lezingIs jouw eenmanszaak klaar voor de overstap naar een vennootschap?’ op 24 februari in Parc 51 (Hasselt). Van harte welkom.

 

Lezing: ‘Is jouw éénmanszaak klaar voor de overstap naar een vennootschap?’

Wanneer: 24 februari 2021

Waar: Parc 51 - Hasselt

Meer info: www.checked-balanced.be/agenda


Naar overzicht blog

Nieuwsbrief: Mis geen enkele tip voor je financiën

En blijf op de hoogte van het aanbod van Checked & Balanced

Ik schrijf me gratis in
TOP