Op één lijn met je boekhouder – part 1

Als ik met ondernemers praat over hun relatie met hun boekhouder krijg ik wel eens de opmerking ‘Ik doe om de zoveel tijd mijn stukken binnen en voor de rest hoor ik hem/haar enkel als er moet betaald worden! BTW, belastingen, RSZ-bijdragen… en zijn/haar factuur natuurlijk.’

Jammer! Je boekhouder kan zoveel meer voor jou doen…

 

De financiën van jouw onderneming

Je boekhouder heeft de belangrijke taak jouw fiscaal dossier te beheren en je tijdig te laten weten welke bedragen moeten worden doorgestort aan allerhande overheden. Uiteraard.

Om dat correct te kunnen doen voert hij/zij voor jou een boekhouding volgens de regels van de kunst. En daarin schuilt een schat aan informatie over de financiën van jouw onderneming. Waarom daar geen gebruik van maken?

 

Big black box

De belangrijkste reden waarom dat niet gebeurt is omdat boekhoudkundige rapporten voor veel ondernemers volslagen onbegrijpelijke ‘big black boxes’ zijn: pagina’s vol codes en cijfers waar kop noch staart aan te krijgen is. Ze worden dus zelden gebruikt, in het beste geval worden ze geklasseerd, zij het soms meteen verticaal.

Nochtans zijn die rapporten helemaal niet zo onleesbaar. Vraag het maar aan de C&B ambassadeurs. Zij leerden tijdens de C&B workshops waarvoor de ‘codes’ (= boekhoudkundige rekeningnummers) in die rapporten staan, welke logica daarachter zit, én hoe ze de cijfers moeten ‘lezen’.

Voor sommige deelnemers een hele openbaring!

Na een woordje uitleg (echt niet langer dan een kwartiertje) volgt ‘Is het niet meer dan dat?!’ en ‘Oh, zit dat zo in elkaar!’. En even later duiken ze allemaal met veel enthousiasme in hun rapporten, komen de vragen, en worden de eerste analyses gemaakt.

 

Laat het licht schijnen

Het kan dus, begrijpen wat jouw boekhouder voor jou doet én aan de slag gaan met de info die in je boekhouding schuil gaat. Het is een eerste stap richting een klare kijk op je cijfers. Belangrijk voor iedere ondernemer, zeker voor zij die willen groeien.

Maar daarbij blijft het niet: je moet ook echt grip krijgen op deze cijfers.

In een volgende blog leg ik je uit hoe je in overleg kan gaan met je boekhouder en ervoor kunt zorgen dat je in je boekhouding die informatie kan terugvinden die je nodig hebt om je onderneming financieel te sturen.

 

Aan de slag!

Wil jij ook meteen aan de slag met de financiële informatie van jouw onderneming en écht een klare kijk krijgen op jouw cijfers?

Schrijf je dan snel in voor één van de volgende financiële workshops.

Is dat voor jou praktisch niet haalbaar? Neem dan gewoon even contact op en we bekijken samen hoe ik je kan verder helpen.

Tot binnenkort?!


Naar overzicht blog

Nieuwsbrief: Mis geen enkele tip voor je financiën

En blijf op de hoogte van het aanbod van Checked & Balanced

Ik schrijf me gratis in
TOP