Jessie Hollandts, een jonge, ambitieuze kinesist met een (financieel) plan

Jessie Hollandts zet elke dag met veel passie haar beste beentje voor als kinesitherapeut in een revalidatiecentrum en in een groepspraktijk. Na vijf jaar in het vak is het enthousiasme om bij te leren zeker niet gaan liggen, integendeel. Met het postgraduaat Neurorevalidatie specialiseert ze zich op dit moment in het gebied dat haar het meest boeit. Anderhalf jaar geleden begon bij haar het idee te groeien om een eigen multidisciplinaire praktijk op te starten. De zin om haar eigen koers te kunnen varen is groot. Op zoek naar een eigen pand, dus! Maar hoeveel mag dat kosten?

“Niemand beter die op die vraag kan antwoorden dan mijn boekhoudster”, dacht Jessie. Haar boekhoudster was inderdaad op de hoogte van haar huidige financiële situatie waardoor zij haar een richtbedrag kon meegeven waar ze mee op zoek kon gaan naar een pand. Die inschatting was gebaseerd op de spaarcentjes die Jessie inmiddels door hard werken had kunnen opbouwen. “Ik besefte dat het niet evident zou zijn om van de ene dag op de andere te stoppen met mijn huidige activiteiten en me volledig te storten op mijn eigen praktijk. Maar ik ging er wel van uit dat als ik de sprong zou wagen, ik dat best zou doen in een eigen pand”, zegt Jessie. “Er komen heel wat meer kosten kijken bij de opstart dan enkel een pand en uiteraard moet ik er zelf ook nog iets aan overhouden. In het begin is mijn patiëntenbestand nog niet groot genoeg om dat gat meteen te kunnen dichten.” Hm, twijfel. Wat nu gedaan?

Ze deed iets wat de meeste ondernemers in zo’n situatie zouden doen… Ze legde haar oor eens te luisteren bij jonge collega-kine’s waarvan ze wist dat die ook een eigen praktijk zouden willen opstarten. “Zij vertelden dat ze Ann Vanbergen, bezielster van Checked & Balanced, hadden leren kennen via een opleiding rond financieel inzicht van SmartEducation”, vertelt Jessie. “Ze raadden me aan om eens contact met haar op te nemen.” Zo gezegd zo gedaan. Een paar dagen later viel er een mailtje in de mailbox van Checked & Balanced.

Om het hele plaatje duidelijk te scheppen hebben we samen een blik geworpen op de cijfers en een financieel plan opgemaakt.”

 

“Ik vroeg Jessie meteen waar ik haar specifiek mee kon helpen”, vertelt Ann. “Om een goed idee te kunnen vormen van hoeveel financiële ruimte je hebt om een pand aan te kopen, moet je natuurlijk eerst het hele plaatje duidelijk scheppen. We hebben eerst samen een blik geworpen op haar cijfers nu, en vervolgens een financieel plan opgemaakt voor de nabije toekomst. Uiteraard rekening houdend met de veranderingen in inkomsten én uitgaven als gevolg van het aankopen (en dus moeten afbetalen) van een pand en het opstarten van een eigen praktijk.” Daaruit bleek al snel dat de combinatie van beiden geen goed idee was. Door de aankoop van het pand zouden zo goed als alle financiële reserves van Jessie opgebruikt worden, waardoor er niets overbleef om de periode van hoge uitgaven maar nog beperkte inkomsten te overbruggen die bij de opstart van een eigen praktijk horen. Zelfs niet in het meest optimistische scenario.

De (financiële) plannen van Jessie werden uiteindelijk opgedeeld in twee fases. Eerst gaat Jessie de stap zetten richting de uitbouw van een eigen praktijk in een gehuurd pand. In de periode van de geleidelijke afbouw van haar activiteiten bij het revalidatiecentrum en de opbouw van haar patiëntenbestand kan ze tijdelijk leven van de bestaande reserves. Eens ze een volwaardig inkomen uit haar eigen praktijk opgebouwd heeft en haar reserves terug zijn aangevuld, is de volgende fase de aankoop van een eigen pand, wat dan veel minder risicovol zal zijn.

Het financieel plan en de haalbaarheidsstudie gebruik ik als handvat om de financiële situatie van mijn zaak continu in het oog te houden.”

 

Het financieel plan en de haalbaarheidsstudie zijn een heel mooi overzicht en werkdocument geworden waarmee Jessie de financiële situatie van haar zaak continu in het oog kan houden. “Het Exceldocument dat Ann voor mij heeft gemaakt gebruik ik echt als handvat om af te toetsen wat de impact is van bepaalde aankopen of activiteiten op mijn financiële situatie”, vertelt Jessie. “Ik kan bijvoorbeeld de kostprijs van elk pand dat mij interesseert in het document zetten en na een half uurtje werk heb ik een goed overzicht wat mij te wachten staat als ik die grote investering maak. Ik kan op elke moment dus aftoetsen aan de hand van het document of een eigen pand aankopen al haalbaar is.”

“Ann heeft me op vele vlakken een duwtje in de rug gegeven en ze nam bovendien de tijd om naar mijn verhaal te luisteren.”

 

Maar het advies van Ann ging verder dan dat. Jessie kwam met een heel specifieke financiële vraag bij Checked & Balanced terecht, maar Ann reikte haar ideeën aan waaraan ze zelf nog niet had gedacht. “Met de oplijsting van de kosten die bij het starten van een eigen praktijk komen kijken, wees Ann me op het belang van marketing”, gaat Jessie verder. “Hoe ga ik mijn praktijk lanceren? Hoe ga ik het ‘aan de man’ kunnen brengen? Daar had ik eigenlijk nog niet bij stilgestaan! En zo heeft ze me op vele vlakken een duwtje in de rug gegeven om wat breder en ruimer te denken. Vaak een echte reality check. Ann was bovendien een klankbord voor mij. Ze nam de tijd om naar mijn verhaal te luisteren en heeft me meer vertrouwen, stimulans en motivatie gegeven om te ondernemen.”

Jessie hoopt zo snel mogelijk in haar eigen praktijk aan de slag te kunnen. “Ik ga nog niet in mijn eigen pand kunnen starten, maar wel met een duidelijk inzicht in mijn cijfers en een rugzak vol motivatie. Bovendien kan ik altijd bij Ann terecht mocht ik vragen hebben.”

 

Sta je ook op het punt om een grote stap te nemen met je zaak? Aarzel dan zeker niet om me te contacteren. Het eerste gesprek en de koffie zijn helemaal gratis.


Naar overzicht blog

Nieuwsbrief: Mis geen enkele tip voor je financiën

En blijf op de hoogte van het aanbod van Checked & Balanced

Ik schrijf me gratis in
TOP