Budgetteren voor dummies

Mijn financieel doel

Ik heb als ondernemer een heel eenvoudig financieel doel voor ogen dat ik jaarlijks wil bereiken: ik wil mijzelf een leefbaar loon kunnen uitbetalen én daarboven op wil ik dat de bankrekening van mijn onderneming ieder jaar met een minimum bedrag aangroeit. Als zelfstandige is mijn pensioen niet zo hoog. De reserves in mijn bedrijf zijn onderdeel van mijn ‘aanvullend pensioen’. Als 55-jarige denk je daar al eens over na, nietwaar?

Mijn doel bereikt?

Dit jaar ga ik mijn doel niet bereiken. Niet omdat mijn bedrijfje het niet goed heeft gedaan: ik ga zeker winst maken dit boekjaar. Maar ik heb ook een nieuwe auto gekocht. Geen hele dure, maar het saldo op mijn bankrekening nam wel een duik. Het eindsaldo zal dus wat lager liggen dan ik had gehoopt.  

Het goeie nieuws is: ik kan een paar jaar verder met deze auto. Máár in 2020 sta ik voor andere belangrijke investeringen, waaronder een mooie website bouwen voor Checked & Balanced waarop ik dit artikeltje zal kunnen posten.

Het stopt dus nooit: ieder jaar ligt er wel een belangrijke uitgave op de plank. En telkens volgt dan bij mij de vraag: kan ik dat allemaal wel betalen én daarbovenop ook mijn doel bereiken: mijn bankrekening laten aangroeien?  

Een budget

Het antwoord zal ik pas einde 2020 met zekerheid kennen. Maar ik wil wel nu al een idee hebben of dat doel haalbaar is. Ik stel dus een budget op. Heel simpel, in een excelleke.

Ik vertrek van mijn uitgaven 2019. Daarvoor baseer ik mij op mijn boekhouding. Ik bekijk iedere kostenrekening in detail, stel mij de vraag welke uitgaven zich niet zullen herhalen volgend jaar, welke kostenposten zullen stijgen, welke nieuwe uitgaven ik in 2020 kan verwachten. Ook de geplande uitgaven voor mijn nieuwe website neem ik hierin op. En een beetje reserve voor onverwachte dingen.

Daarna bekijk ik welke omzet ik minimaal moet maken om deze kosten betaald te krijgen én mijn bankrekening met het vooropgestelde doel te laten stijgen. Dan volgt de ‘reality check’: is deze omzet haalbaar? Afhankelijk van het antwoord op die vraag zeg ik ‘oef, dat komt wel in orde’ of ‘hmm, dat wordt krap, waar kan ik bijsturen?’.

Financiële houvast

Deze oefening geeft mij houvast: met dit budget ga ik in 2020 van start. Ieder kwartaal, als mijn boekhouding is bijgewerkt, kijk ik na hoe ver ik sta ten opzichte van mijn budget. Dan weet ik wat ik mij kan permitteren de komende maanden en waar ik moet bijsturen.

Deze manier van budgetteren is heel eenvoudig maar geeft mij de ‘peace of mind’ die ik nodig heb als ondernemer. De kers op de taart: als op het einde van het jaar mijn bankrekening mij toelacht en mij vertelt dat ik mij een extraatje kan permitteren. Feestje!

Ook voor jou!

Maar weet je wat ik nog leuker vind? Dat ik in mijn workshops 'Gerust groeien met een klare kijk om je cijfers' andere ondernemers kan helpen om datzelfde te bereiken.

Aan het begin van ieder workshop zie ik ondernemers binnenkomen met een beetje voorbehoud zo van ‘ga ík dit wel kunnen, ik ken daar eigenlijk niks van’. De blije blik in hun ogen als ze zich een voor een realiseren dat dit echt ook voor hen bereikbaar is, daar doe ik dit voor.


Naar overzicht blog

Nieuwsbrief: Mis geen enkele tip voor je financiën

En blijf op de hoogte van het aanbod van Checked & Balanced

Ik schrijf me gratis in
TOP